1956. október 23.

Címkék: Általános hírek

Igazán színvonalas műsort láthattunk az októberi iskolai megemlékezés során.

Szalayné Iby Klára tanárnő szervezésével valósulhatott meg ez a rendezvény, mely valóban profi előadás volt. A diákok szenvedélyes játéka, a korabeli felvételek valósághűen ábrázolták az 1956-os forradalmat s az azt megelőző és az azt követő állapotot Magyarországon.

A közönség interaktív bevonása is szerves része volt a műsornak. Átélhettük – persze sokkal enyhébben ‒ a korabeli ember zavarodottságát. (Most miért is tapsolunk?) De senki nem kérdezett. Ahogyan akkor sem.

Több alkalommal is felelevenedett a Szózat. Ez nem meglepő, hiszen e vers ideológiája erősen kötődik a forradalom szellemiségéhez. Hazáról, hazaszeretetről és a végsőkig való küzdésről szól. Arra buzdít, hogy egy szebb világ reményében lépjünk fel a „zsarnokság” ellen.

A végjátékban látott jelenet is ‒ melyben a tanulók a világ országainak véleményét idézték a magyar forradalomról ‒ a Szózatot elevenítette fel:

„S a sírt, hol nemzet sűlyed el,

Népek veszik körűl

S az ember millióinak

Szemében gyászkönny ül”.

A látottak az elején megrendítették az embert, a cselekmény kibontakozása során magával ragadták, a végén pedig elgondolkodtatták.

„ Emlékezzünk, mert amelyik nemzet megfeledkezik történelméről, az nem érdemli meg, hogy fennmaradjon.” Szalayné Iby Klára tanárnő szavai a múltunkra való emlékezésre sarkallják a mai fiatalságot.

Méltó megemlékezést láthattunk az áldozatokról, akik vérüket adták szeretett hazájukért.

 

Horváth Panna 12.a

 

 

IMG_2920.jpgIMG_2921.jpgIMG_2922.jpgIMG_2923.jpgIMG_2925.jpgIMG_2927.jpgIMG_2931.jpgIMG_2932.jpgIMG_2936.jpgIMG_2938.jpgIMG_2939.jpgIMG_2940.jpgIMG_2942.jpgIMG_2946.jpg