Alkohol prevenció iskolánkban

Címkék: Általános hírek

Csík Erzsébet, iskolánk védőnője 2018. február 21-én az egészégre nevelési program keretén belül alkohol prevenciós előadást szervezett iskolánk aulájában. A diákok a délelőtt folyamán egy színes power point prezentációt tekinthettek meg a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásiról az emberi szervezetben.

A power point prezentáció elején rövid áttekintést kaptunk az alkoholfogyasztás történetéről. I.e. 3000-4000, az írás kialakulása idején jegyezték le a sörkészítés receptjét. Az ősi kultúrák-

ban az alkoholt isteni eredetű italnak tartották, ezért korlátozottan fogyasztották. Már az ókori görög irodalmi művekben is fellelhetők figyelmeztetések a túlzott alkoholfogyasztás ellen. Igazságos Mátyás királyunk idején gabonahiány miatt szabtak ki korlátozásokat az alkoholos italok fogyasztására.  A 19. századi Egyesült Államok megpróbált gátat vetni az alkoholizmus rohamos terjedésének, így bevezették az általános szesztilalmat. Ám az illegális szeszcsempészet miatt feloldották a tilalmat.

A továbbiakban megtudhattunk az alkohol mértékletes fogyasztásának elvét. Egy 60 kilós ember 6 g alkoholt egy óra alatt képes lebontani. Egy üveg sör elfogyasztása után a szervezetnek 3 órába telik az alkoholt feldolgozni.  1 egység 10 ml tiszta szesznek felel meg, amely körülbelül 3 dl sörrel vagy 1 dl vörösborral egyenlő. A helyes mérték nőknél 1-1,5 egység, a férfiaknál pedig 1,5-2 egységet tesz ki naponta.

Az ittas állapot fázisait mi magunk is átélhettük szimulációs szemüvegek segítségével. Az alkoholfogyasztásnak 7 fázisa van. A kezdeti fázisnál az emberi szervezet még megőrzi normál tudatállapotát, a változás csak kedvében és kommunikációjában mutatkozik meg, melyeket kísérhetnek mozgáskoordinációs nehézségek. A későbbi állapotokban látásnehézségek léphetnek fel, mint például kettős látás, homályos látás. A fogyasztó személy elveszíti térérzékelését, hangulata leromlik, rossz lesz a közérzete. Túlzott alkoholfogyasztás esetén a keringés és légzés összeomolhat, amely halálhoz is vezethet.

Az előadás fő célja az volt, hogy a diákkal megismertesse a kulturált szeszesital fogyasztás szabályait. Az alkohol pozitív hatásai - mint például a vérkeringés javítása - csak a mérsékletes fogyasztás mellett érvényesülhetnek.

Sz. E., Sz. B. (12.n)

 

_DSC0015.jpg_DSC0016.jpgDSC_0017.jpgDSC_0020.jpgDSC_0031.jpgDSC_0035.jpgDSC_0042.jpg