Megemlékeztünk március 15-éről

Címkék: Általános hírek

A magyar forradalom és szabadságharc megemlékezését dr. Antal Miklós tanár úr szervezésében tartottuk, március 14-én.

Meghallgattuk nemzetünk himnuszát, majd a tanár úr mondott rövid beszédet. Szónoklatában kiemelte, hogy idén ünnepeljük e nemes történelmi esemény 170. évfordulóját. A továbbiakban Petőfi Sándor Magyar vagyok című versének kérdésére: Mi mostan a magyar? keresett válaszokat a Bibliából és Magyarország jelentős történelmi személyeinek példájából.

Példaképként tárta elénk a Wesselényi család három generációját. A legidősebb Wesselényi Miklós története akkor kezdődött, mikor fiát, ifjabb Wesselényi Miklóst a megyei közgyűlésre vitte, hogy ott politikát tanuljon. A hivatalban az apa fennhangon bírálta a császári udvart. Egy hivatalnok hívta fel az öreg báró figyelmét, hogy az éles kritika miatt börtön jár. Válaszként az akkor még csak kilencéves kisfiú kardot rántott e szavakkal: Aki apámat sértegeti, miszlikre aprítom. Évek múltán az ifjú Wesselényi férfivá cseperedett, és részt vett egy színházi esten. Az előadás közben véletlenül rálépett egy agár kutya lábujjára. Az állat felvonyított, ekkor Wesselényi megkérdezte: Na, de nagyságos uraim, ki beszél itt németül? A legifjabb Wesselényi Miklós is bebizonyította magyarságát, mikor a boldog békeidőkben eredményesen szerepelt a Buda‒Bécs közötti hajtótávon.

Antal tanár úr iskolánk névadójáról, Perczel Mórról is ejtett néhány szót, aki a szabadságharc után feleségével, Sárközy Júliával emigrálni kényszerült. Magyarságát bizonyítva a kiegyezés után családjával hazatért szülőföldjére. A tanár úr Magyari Lajos, erdélyi származású költő szavaival zárta ünnepi beszédét.

A későbbiekben láthattunk egy egyfelvonásos, háromszereplős darabot, mely a valóságon alapult. A színielőadás a fiatal Petőfi Sándor Prielle Kornéliával való dialógusát rekonstruálta. A színdarabban a szerepeket Hollósy Péter (Petőfi Sándor), Nagy Nikoletta Franciska (Prielle Kornélia) és Bogár Bertalan (direktor) játszották. A műsor utolsó fellépője Gere Bálint, illetve Meidlinger Tamás volt, akik néptánccal kápráztatták el a közönséget. A műsor zárásaként felzendült a Szózat.

Sz. B., Sz. E.

 

IMG_4015.jpgIMG_4017.jpgIMG_4018.jpgIMG_4019.jpgIMG_4020.jpgIMG_4021.jpgIMG_4022.jpgIMG_4023.jpgIMG_4024.jpgIMG_4025.jpgIMG_4026.jpgIMG_4027.jpgIMG_4028.jpgIMG_4029.jpgIMG_4031.jpgIMG_4032.jpgIMG_4034.jpgIMG_4037.jpgIMG_4038.jpg