Body kiállítás

Címkék: Általános hírek

2018. március 27-én a biológia és anatómia iránt érdeklődő diákjainknak és az őket kísérő pedagógusoknak lehetőségük nyílt megtekinteni a világszinten is elismert BODY kiállítást, Budapesten a Király utcában. A tárlat különlegessége az egyedülálló tartósítási módszer, az úgynevezett plasztináció, mellyel az emberi szervezetet konzerválták. A szövetek az eljárás során nyerték el mai formájukat, és ennek köszönhetően váltak a hétköznapi emberek számára is elérhetővé.

A kiállítás első színhelyén rövid  betekintést nyerhettünk  a mai orvostudomány történelmébe. Őseink idején a törzs kiváltságos tagjai, a sámánok töltötték be a gyógyító szerepét. Gyakran jelentkező, erős fejfájás, illetve epilepsziás rohamok kezelésére meglékelték a koponyát. Úgy hitték, a fejtetőn kialakult lyuk enyhíti majd a fájdalmakat. A rossz szájhigiénia miatt elődeink felnőtt egyedei idő előtt vesztették el fogaik nagy részét. A szájszervek pótlására más állatok fogait faragták megfelelő méretűre, majd aranyszállal rögzítették a még épp fogakhoz.

Az ókori Egyiptomban az orvoslás képességét isteni eredetűnek tartották, így az új doktorok képzése templomokban folyt. A falvakat járó orvosok a kor minden betegségére ismertek gyógymódot, a bajt a páciensek magas halálozási aránya jelentette. A Nílus mentén élők hittek a túlvilági létben, ezért halottaikat alapos tisztítás - mely során eltávolították a belső szerveket - és balzsamozás után temették el.

A középkorban viharként söpört végig a fekete halál Európán. A betegséget egy Közép-Ázsiában honos patkányfaj terjesztette, és a selyemúton közlekedő karavánok juttatták el a kontinensre. A kór gyógyíthatatlan volt, ennek ellenére az elszánt medikusok pestismaszkban próbálták kikúrálni a fertőzötteket. Hegyes álarcukat teletömték gyógyfüvekkel, és hosszú sötét ruhát viseltek, hogy minél kisebb  testfelülettel kelljen érintkezniük a beteggel. Úgy hitték, ezek az óvintézkedések megvédik őket a pestistől.

A modern magyar orvostudomány egyik úttörője Semmelweis Ignác, az anyák védőszentje. A megtisztelő rangot azzal érdemelte ki, hogy szabadidejében sokat foglalatoskodott a gyermekágyi lázban elhunyt édesanyák halálának okával. Feltételezései között szerepelt az is, hogy a nők halálát a pap érkezését jelző csengő hangja miatt kiváltott félelem okozza. Később ezt a téves gondolatot elvetette. Észrevette, hogy a kórházban dolgozó orvosok sosem fertőtlenítették a kezüket, így a bonctermekben lévő baktériumok a szülő nőkhöz is eljutottak. Megoldásként az 1800-as évek második felében elsőként vezette be a klórmeszes vízzel való kézmosást a szülészorvosok számára. Az eredmény néhány hónapon belül láthatóvá vált: a halálozások száma minimalizálódott.

A tárlat 12 önálló helyszínből épült fel. Az emberi szervezet fontos rendszereit külön helyiségekben mutatják be. Az első kiemelt szervrendszer a légzést szemléltette. Ennek keretein belül a szervezők felhívták a figyelmet a dohányzás visszafordíthatatlan következményeire a tüdőben. A teremben egymás mellé helyezték egy egészséges, nem dohányzó ember tüdejét és egy már a dohányfüst miatt károsultat. A kiállítás az emésztőszervrendszerrel folytatódott. A preparátumok hűen tükrözték az emberi bél hosszúságát, amely felnőtteknél eléri a 9 métert is. Ám a vékonybél egy szakaszát kiemelve eltörpült a hatalmas bálna vékonybél részlete mellett. A következő terem a keringési rendszer érhálózatát volt hivatott demonstrálni. Az egyes szervek vérellátását külön üvegszekrényekben nézhettük meg. A mozgás szervrendszere és idegrendszer sok preparátumot foglalt magába. Az egyéneket a rájuk jellemző testhelyzetben rögzítették. Volt köztük kosárlabdázó, karmester és művész. A kiállítás egyik elkülönített szegletében az erősebb idegekkel rendelkező emberek végigkísérhették az anyaméhben bekövetkező fejlődést a várandósság ideje alatt.

A szaporító szervrendszer termében megismerkedhettünk az elsődleges nemi jellegek anatómiájával. Az egészséges szövetek megismerése után kiállítottak néhány kórosan elváltozott, daganatos szervet is. A kiállítás végéhez érve a résztvevők számot adhattak az elsősegéllyel kapcsolatos ismereteikről, modellen vizsgálhattak daganatos mellet.

A kiállítást körbejárva teljes képet kaptunk összetett működésű testünk rendszeréről, a valódi preparátumok kitűnően szemléltették szervrendszereink felépítését, összehangolt működését.

image-001.jpgimage-006.jpgIMG_0660.jpgIMG_0662.jpg