Paksi kirándulás beszámoló

Címkék: Általános hírek

A fizika iránt érdeklődő 12. évfolyamos tanulóknak lehetősége adódott szeptember 19-én egy tanulmányi kiránduláson részt venni, melynek célja Paks, azon belül az atomerőmű volt.

A reggel korai buszút után érkeztünk meg, és először a látogatóközpontban vezettek körbe minket. Itt kezdtünk egy kis helyismerettel, miért ideális helyszín Paks az erőműnek. Aztán az atom- energia hatékonyságát és az erőmű történetét mutatták be érdekesen és interaktívan. Még egy cloudchambert (felhőkamrát) is megtekinthettünk, mely alkoholgőzzel teszi láthatóvá a kozmikus háttérsugárzást. Az erőmű működési elvét egy részletes animáció szemléltette, meglepően érthetően. Végül a különféle radioaktív szennyezett hulladékok tárolási helyszínéről és módjáról beszéltek nekünk, valamint szó esett a Paks II. bővítésről is.

Ezek után a csoport egy része betekintést nyerhetett az üzemi területre és annak folyamataira. A hatalmas, több tíz méter magasságú épületkomplexumba belépve először az egyik blokk irányítótermét néztük meg, ahol a műszerekkel teli szobában képzett mérnökcsoport felügyeli az erőmű gondtalan működését egész nap. Ezt követve, védősisakokkal felszerelve testközelből körbejártuk a blokk egyik hatalmas turbináját, mely egymaga felelős az ország áramellátásának 5%-áért. Végül fentről, üvegeken keresztül láthattuk a reaktorblokkokat, az azokat körülvevő munkaterületet és a sugárvédelmi ruhába öltözött munkásokat.

Összességében hasznos és beható betekintést nyertünk a magyarországi nukleáris villamosenergia-termelésbe, az egész csoport ismeretei nagyban bővültek a témával kapcsolatban, örültem, hogy én is részt vehettem a kiránduláson.

 

Retki Botond 12. B

IMG_20180919_115731.jpg