Euroskills 2018, szakmák világbajnoksága

Címkék: Általános hírek

2018. szeptember 28-án iskolánk 15 diákjával, többnyire végzősökkel Budapestre utaztunk az Euroskills kiállításra, ahol különböző országok csapatai mérték össze tudásukat több szakmában. Az egyhetes rendezvény lebonyolításának a Hungexpo adott helyet, ahová közép- és általános iskolák csoportjai látogathattak el.

Valamennyi bemutatott szakmának külön standja volt, ahol minden versenyző a saját országát képviselve egy munkadarab elkészítésén dolgozott. A szakmák sokszínűségének testközelbe hozása sok diákra ihletőleg hathatott, és nagy segítséget jelenthetett azok számára, akik továbbtanulás előtt állnak. A látogatók betekintést nyerhettek például abba, mennyi munkába telik egy kert megépítése, milyen aprólékossággal dolgozik egy kőfaragó, és mivel jár egy ruhadarab elkészítése.

Egyes szakmákban a látogatók is kipróbálhatták magukat, így sokan az élmények mellett saját készítésű virágcsokorral térhettek haza, vagy akár a webfejlesztéssel is megpróbálkozhattak. Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott bútor- és épületasztalos szakmában, mind-  kettőben aranyat szereztek.

Úgy gondolom, hogy fontos a szakemberek megbecsülése és támogatása, mert az élet minden terén szükség van rájuk, hiszen nélkülük nem épülhetnének fel otthonaink, nem kerülne kenyér az asztalunkra, és nem lenne, aki elkészíti a frizuránkat. Egy ilyen verseny mindenképpen ösztönzőleg hat az emberre, különösen arra, aki tudja, hogy valamilyen szakmát szeretne tanulni, de még bizonytalan a jövőjét illetően.

K. P.

image1.jpegimage2.jpegimage3.jpegimage4.jpegimage5.jpegimage6.jpegimage7.jpegimage8.jpegIMG_5911.JPGIMG_5912.JPG