Egészségnap

Címkék: Általános hírek

2019. február 22-én került megrendezésre iskolánkban az Egészségnap.

A programot Marsóné Pere Krisztina tanárnő és a IV. Semmelweis Egészségversenyen részt vevő diákok szervezték Kisiván Csaba BLS-instruktor, elsősegély-oktató, Hunka Balázs orvostanhallgató, mentőtiszt, sürgősségi betegellátó instruktor, Imreh Bence elsősegélynyújtó, baleset-szimulációs imitátor, Ozsváth Angéla elsősegélynyújtó, baleset-szimulációs imitátor, Gyarmati László szakmai vezető és Németh Ferenc munkatárs - a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete -   segítségével.

Az Egészségverseny két online fordulóval vette kezdetét, amelyekben ötfős csapatok versenyeztek egymással, míg orvostanhallgató önkéntesek játékos formában segítették elmélyíteni a diákok tudását. Az online fordulók után a versenyzők azt a feladatot kapták, hogy szervezzenek iskolájukban egy egészségnapot, így jött e nap megrendezésének a gondolata.

Öt különböző megállót látogathattak meg a Vak Bottyán János Általános Iskola 8. osztályos és a Perczel Mór Gimnázium növendékei. A látogatók alapszintű újraélesztés- oktatásban vehettek részt, illetve ezt gyakorolhatták ambu babákon is segítséggel. A következő standnál Németh Ferenc látássérült érzékenyítő foglalkozást tartott. Különböző helyzetekkel érzékeltette, hogy milyen is egy látássérült mindennapja, legtöbben legbonyolultabbnak a lépcsőn való közlekedést tartották szemfedővel. A prevenciós állomásnál volt lehetőség vérnyomásmérésre Hollósy Eszter tanárnő segítségével, továbbá CO-mérés is volt. A témához kapcsolódva akár activityt is lehetett jászani. A tornateremnél volt berendezve a baleseti szimulációs kárhely. Kettő imitátor érkezett iskolánkba, Ozsváth Angéla és Imreh Bence. Két jelenetet mutattak be: Bence eljátszotta, ahogyan szekrényugrás közben átesett a szekrényen, és keze súlyosan megsérült, Angéla a fejét ütötte be. Az iskola egészség szakköröseinek kellett Bencét és Angélát közönség előtt helyesen ellátniuk. A sebeket profi sminkkel imitálták. Kétféle teszt és totó is volt, a helyesen kitöltők tollat és kulcstartót nyerhettek. A tornateremben lehetett csörgőlabdázni. A csörgőlabda a paralimpián is szereplő sportág látássérülteknek. Kellett egy kis idő, mire mindenki ráérzett, ezek a barátságos meccsek is szemléltették a látássérültek életét. A leglátogatottabb pont talán a nasis pult volt, ahol különféle egészséges ennivalókat lehetett fogyasztani, mint például joghurtos mártogatóst vagy padlizsánkrémes falatkákat.

A nap jó hangulatban telt, sokan meglátogatták a különféle megállókat. A program betekintést nyújtott egészségünk megőrzésébe.

 

D. E. (10.n)

 

Egészségnap plakát.jpgIMG_5647.jpgIMG_5648.jpgIMG_5650.jpgIMG_5652.jpgIMG_5653.jpgIMG_5656.jpgIMG_5657.jpgIMG_5673.jpgIMG_5674.jpgIMG_5677.jpgIMG_5681.jpgIMG_5684.jpgIMG_5687.jpgIMG_5690.jpgIMG_5693.jpgIMG_5694.jpgIMG_5696.jpgIMG_5699.jpgIMG_5700.jpgIMG_5701.jpgIMG_5702.jpgIMG_5704.jpgIMG_5707.jpgIMG_5713.jpgIMG_5715.jpg