Németországi csereprogram

Címkék: Általános hírek

Idén Siófok város egy új kapcsolatra tett szert a bajorországi Landsberg am Lech várossal, melynek keretein belül gimnáziumunk 35 fős 10.n osztályából 29-en 2019. március 31. és 2019. április 7. között egy hetet Németországban tölthettek. Osztályunkat Eke Kornélia osztályfőnök, Németh Krisztina intézményvezető-helyettes és Vaskóné Csák Erika intézményvezető kísérte.

Vasárnap, az első napunkon, 7 óra vonatút után érkeztünk meg Németországba, ahol az állomáson már mindenkit a saját vendéglátó családja várt. A nap hátra levő része tulajdonképpen az ismerkedéssel és az új környezethez való alkalmazkodással telt.

A második napot, mint mindegyiket, az ottani gimnáziumokban kezdtük. A délelőtti program így adott volt, volt egy kis rálátásunk az ottani iskolarendszerre és oktatásra. Hétfő este a város fogadást szervezett számunkra, ahol beszédet mondott a helyi polgármester, a program megálmodója és osztályfőnökünk, Eke Kornélia. Ezután az egyik vendéglátó család bűvészműsorát tekinthettük meg.

Kedden iskola után az óváros főterén gyülekeztünk, hogy részt vegyünk egy alapos városnézésen. Ezen a túrán sokat megtudhattunk a város történelméről és érdekességeiről, alkalmunk nyílt kicsit jobban megismerkednünk a környékkel.

Negyedik napunk lazábban telt, felfedeztük a várost cserediákjaink segítségével, sokat sétáltunk és beszélgettünk. A nap zárásaként a városi színházban az egyik helyi gimnázium színjátszó csoportjának előadását néztük meg.

Csütörtökön, mi magyarok, korán reggel felkerekedtünk, és elindultunk Münchenbe egy egész napra. A nap első felében tanáraink vezetésével néztük meg a várost. Délután szabad programunk volt, néhányan folytattuk a városnézést, néhányan pedig vásároltunk vagy sétálgattunk.

Péntekre szintén csak estére volt szervezett programunk, a napot többnyire a cserediákjainkkal vagy kisebb csoportokban töltöttük. Este azonban együtt elmentünk a „Landsberger Wiesn”-re, ami lényegében egy mini Oktoberfest a városban. Ilyenkor a fiatalok hagyományos népviseletbe öltöznek, és sörrel a kezükben német népdalokra mulatnak. Magyarként nagyon érdekesnek találtuk mindannyian ezt a szokást, de a nap végén mindenki széles mosollyal az arcán távozott.

Utolsó előtti nap mindnyájunknak családi nap volt. Ki-ki kirándult, vagy családi körben töltötte a búcsúnapot. Másnap, vasárnap, mindenki nagy bánatára indultunk haza a müncheni vasútállomásról korán reggel. A német diákok várhatóan következő tanév szeptemberében jönnek vissza hozzánk Magyarországra.

 

Varga Botond 10.n

IMG_1019.jpgIMG_1048.jpgIMG_1086.jpgIMG_1098.jpgIMG_1140.jpgIMG_1172.jpgIMG_1177.jpgIMG_1215.JPGIMG_1216.JPGIMG_1217.JPGIMG_1218.JPGIMG_1219.JPG