Ifjúságvédelmi előadás

Címkék: Általános hírek

2019. március 30-án iskolánk tanulóinak volt szerencséjük részt venni egy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a GameStar által szervezett az ifjúságvédelemről szóló előadáson.

A program két részből állt, melynek első felét rövid videók mellett a HolaZalán zenekar dalai színesítették és tették érdekesebbé, felvezetve az olyan, manapság egyre elterjedtebb problémákat, mint a gúnyolódás, zaklatás, depresszió, droghasználat, valamint az alapvető személyi jogok megsértése.


A rendezvény második fele egy beszámoló volt, melyben egy pszichológus és egy rendőr szakmai véleménye mellett az előadók által megfogalmazott, személyes tapasztalatokat is hallhattunk, köztük a magyar YouTube egyik képviselőjét, Viszkok Fruzsi történeteit is. Az eszmecsere alatt olyan fontos kérdések is felvetődtek, mint: miért bántjuk a másikat; ki és miért csúfol; meddig számít poénnak, és mikortól válik komollyá; ugyanakkor hogy mit tehetünk ellene.

Természetesen a közösségi média árnyoldalai is szóba kerültek, mint az internetes anonimitás, valamint az, hogy mit osztunk meg magunkról a világhálón. Mi több, felhívták figyelmünket arra a tényre, hogy mindez csak egy szűrt valóság, melyet a beállítottság és a hazugság jobban jellemez, mint a realitás. Végül, de nem utolsósorban megválaszolták a talán legfontosabb kérdést, hogy kiktől tudunk segítséget kérni.

A szakemberi, baráti és családi támogatás mellett létezik az úgynevezett kék vonal, egy olyan lelkisegély-vonal, ahol névtelenül beszélhetünk azokról a dolgokról, melyeket nem szívesen osztanánk meg másokkal.


Bár ez a téma minden bizonnyal már rengetegszer előkerült mindenki életében, mégis elengedhetetlen, hogy idővel újra és újra felhívják rá a figyelmet, ezzel talán sok kényelmetlen és kellemetlen helyzettől megkímélve minket.

Potó Dorottya (10.b)