Anne Frank – Történelem a mának: tárlatvezetői szemszögből

Címkék: Általános hírek

Iskolánk április folyamán Anne Frankról szóló kiállításnak adott otthont, aminek a tárlatvezetését tizenhárman sajátítottuk el, és párokba rendeződve ismertettük meg a diáktársainkkal és minden érdeklődővel a második világháború eseményeit, illetve azt, hogy ez mekkora hatással volt a 13 éves kislányra, Anne Frankra.

Nagy élmény és kimondottan hasznos volt számunkra a tárlatvezetés, mert megtanultunk „szóbeli feleletben” teljesíteni, aminek a végén nem jegyet kaptunk, hanem tapsot, és most már nem okoz gondot, ha erről a témáról egybefüggően kell beszélni. A lámpalázat is le tudtuk győzni, a sokadik tárlatvezetésnél már csak az egészséges izgulást éreztük.

Sokat megtudtunk Anne Frankról és a második világháborúról, így amikor történelemből fogjuk tanulni ezt az időszakot, könnyebben fogjuk megérteni az összefüggéseket és színesíthetjük az órát Anne Frankról szóló tudásunkkal.

Úgy gondolom, hogy nagyon sokat tágult a látókörünk azzal, hogy megtudtuk, mit is jelentenek a diszkrimináció, előítélet és hasonló szavak, amiket nap mint nap használunk, de nem is tudjuk a pontos jelentésüket és azt, hogy mi minden indulhat ki ezekből. Reméljük, hogy ezeket nem csak mi értettük meg, hanem a tárlatot megtekintők közül sokan, és hogy talán ezek után egy kicsit kevesebb lesz az olyan dolog miatt való megkülönböztetés, amiről az adott ember nem is tehet. Illetve azt gondoljuk, hogy fontos részletesen tudnunk ilyen estekről ahhoz, hogy felismerjük, hogy talán a jelenünkben is vannak, ha nem is ekkora mértékű, de hasonló problémák.

Tárlatvezetők voltak: a 9.C osztályból: Varga Ádám és Városi Balázs, a 9.N osztályból Balogh Veronika, Balogh Viktória, Hammer Brigitta, Hegedűs Eszter, Litkei Dalma, Molnár Panna, Pál Gergő, Schmidt Gréta, Szaniszló Zita, Várszegi Csanád és Vörös Gergő.

Külön gratulálni kell Pál Gergőnek és Vörös Gergőnek, akik egy angol nyelvű tárlatvezetést is tartottak a végzős angol tagozatos osztály felének.

Schmidt Gréta, 9.N

image001.jpgimage002.jpgimage003.jpgimage004.jpgimage005.jpgimage006.jpgimage007.jpg