A Színház és Filmművészeti Egyetem és a Perczel Mór Gimnázium projektje 2019

Címkék: Általános hírek

A 11. évfolyamban új tantárggyal, a mozgókép és médiaismerettel bővült az órarendünk. Egy kis félelemmel, de annál nagyobb izgalommal siettünk a tanév első tanórájára. Mizerák Beáta tanárnőnek köszönhetően minden félelmünk elszállt, amikor belekóstoltunk a tananyagba és egy kicsit később a „CONTEST” programba is. A 11.A, 11.B, 11.C és a 10.N osztály volt az első az iskolában, amely megismerte ezt a projektet. Elsőként a csapatok kialakítása volt a feladatunk, melyet tanárnő teljesen ránk bízott, és a rövid elméleti felkészülés után bele is vágtunk a kísérleti tanterv megismerésébe. Igazi filmeseknek éreztük magunkat, amikor hétről hétre újabb és újabb kis videókat készítettünk. A felvezető feladatoknak köszönhetően hamar megtanultuk a gyakorlatban is alkalmazni az elméleti tudásunkat.

A téli szünet után rögtön neki is láttunk az első filmnek, amelyben a csapattagok bemutatása volt a feladatunk. Itt ismerkedtünk meg igazán a filmkészítés alapjaival, forgatási terveket, valamint a forgatás befejezése után forgatási naplókat is kellett készítenünk. Ez volt az első olyan kisfilm, amelyet egy 4 tagú zsűri is értékelt. Ezzel párhuzamosan a Facebookon létrejött egy zárt csoport is, amelyben az iskola diákjai tudták megnézni az alkotásainkat, valamint szavazni az általuk legjobbnak megítélt munkára. Az online internetes feladatokat Komáromy Mátyás tanár úr irányította. A második film volt a legfontosabb a 3 videó közül. Ebben volt lehetőségünk bemutatni a versenyprodukciónkat a közönségnek. Ezt a videó és a bemutatkozó kisfilmet a zsűri és az iskolatársaink egyaránt értékelték. A program befejezéseként egy kampányfilmet kellett készítenünk, hogy minél inkább elnyerjük a közönség támogatását. Ezeket a filmeket már csak a tanárnő értékelte, mivel a határidőt nem tudta mind a 27 csapat betartani.

A projekt befejezéseként mindegyik csapat kapott egy szakmai értékelést a tanárnőtől, valamint az általunk leadott önértékelés alapján értékelte a félévünk munkáját. A zsűri pontszámai alapján az első a C23 EGÉR, a második a DLSB, a harmadik helyet pedig a Hey Now csapat érte el, amelyek mindannyian a 11.B osztály tanulói. Diáktársaink a Lexi’s secret filmeit találták a legjobbnak. Ünnepélyes keretek között a győztes csapatokat bónuszjeggyel jutalmazták, melyet a siófoki moziba tudnak felhasználni egy általuk választott filmre, és ennek finanszírozását ezúton is köszönjük a Diákönkormánynak.

Összességében nagyon élveztük a „CONTEST” program által nyújtott kihívásokat és lehetőségeket. Mind a forgatások, mind az elő- és utómunkák alatt a csapattagokkal még jobban megismertük egymást, és kíváncsiak várjuk a következő évek munkáját fiatalabb iskolatársainktól.

Berta Lilla

11.B osztályos tanuló

IMG_4642.jpeg