Határtalanul!

Címkék: Általános hírek

A Határtalanul! program lehetőségeit kihasználva 2019 tavaszán a Siófoki Perczel Mór Gimnázium két osztálya nyújtott be pályázatot erdélyi tanulmányi kirándulás megvalósítására. A gimnázium mindkét pályázata nyert. A program nemcsak tanulóink erdélyi utazását támogatja, hanem egy választott erdélyi középiskola diákjainak magyarországi utazását is lehetővé tette. Választásunk Siófok testvérvárosának, Gyergyószentmiklósnak egyik középiskolájára, a Salamon Ernő Líceumra esett. Az erdélyi diákok magyarországi látogatására 2019. október 8-12. között került sor, a perczelesek pedig majd 2020 tavaszán utaznak Erdélybe.

2019. október 10-én iskolánkban kissé szokatlan, ám annál élményekkel telibb rendezvényre került sor. Gyergyószentmiklósi diákok csoportja érkezett hozzánk, hogy az anyaországban tett eseménydús kirándulásuk keretében egy délutánt töltsenek el intézményünk tanulóival. A fogadó osztályok a 11. évfolyam C, valamint N osztályai voltak, akik Antal Miklós tanár úr vezetésével bemutatták nekik iskolánkat, majd megvendégelték őket néhány finomsággal. A délután fénypontja egy, a történelmi Magyarországgal, iskolánk névadójával, Perczel Mórral és Siófok nevezetes személyiségeivel kapcsolatos vetélkedő volt, melyben siófoki és gyergyói diákok vegyes csapatai mérettettek meg egy városban tett túra alkalmával. A közös program remekül sikerült, meggyőződésünk, hogy a diákok java számára emlékezetes volt. Zárásként pedig együtt hajtottunk fejet az aradi vértanúk újonnan felavatott emlékműve előtt.

Másnap székely barátaink (néhány perczeles diákkal, valamint Antal Miklós tanár úrral kiegészülve) tovább folytatták útjukat, ezúttal, hogy körbeutazzák a Balatont. Az út során két jelentős megálló volt, ezek közül elsőként a Tihanyi Bencés Apátság, ahol a diákok egy 15-20 perces szabad program keretein belül megcsodálhatták a magyar tenger egyetlen jelentős félszigetének meseszép környezetét, valamint hazánk történelmének említésre méltó helyét, az apátságot. Az itt eltöltött idő után a következő megálló Keszthely volt, azon belül is a Festetics-kastély. Gondolnánk, a buszos utazás hosszú és fárasztó volt, azonban a hangulat a diákok között gyorsan múlatta az időt. Énekeltek, beszélgettek, sőt egy, a nagyobbik buszon utazó idegenvezető előadásában érdekességeket hallhattak Tihanyról, Balatonfüredről, Szigligetről, végül pedig Keszthelyről. A busz közvetlenül a kastély pompás udvara előtt állt meg, ahol a diákok három csoportra osztódva járhatták végig a hajdani nemesi nagyságra emlékeztető, gazdagon díszített termeket. Érdekesség, hogy a kastély belső tere helyszínéül szolgált a népszerű Kincsem c. magyar film forgatásához. A diákok több különlegesség mellett arról is hallhattak, hogy a Festetics család még ma is élő leszármazottja máig visszajár ősei otthonába, hogy megnyissa a Helikon eseményét. Csapatunk a kastély után egy régi idők utazásait bemutató múzeumot látogatott meg. A földi, vízi és légi praktikákat is bemutató kiállítás remek képet festett a XIX. század végi utazások minden jellemzőjéről. Az ezt követő szabad program során a diákok megismerkedhettek Keszthely belvárosával. Ezen idő alatt perczeles tanulóink remek kapcsolatot alakítottak ki gyergyószentmiklósi társaikkal, amelyet a programok, az ebéd a belvárosban, valamint az együtt eltöltött idő még tovább mélyítettek. A Keszthelyről Siófokra vezető út során a csapat megcsodálhatta a Balaton déli partját, majd az iskolánkhoz való visszaérkezés után búcsút véve az itthoniaktól, elindultak, hogy megcsodálják a naplementét a magyar tenger partján.

A Határtalanul! program keretében megrendezett esemény (véleményem szerint) szép emlékként fog megmaradni mind a gyergyói, mind a siófoki tanulók számára. A program neve találó, hiszen székely testvéreink ugyanannyira érezhették magukat otthon bárhol az anyaországban, mint ahogyan az itteni diákok fogják magukat otthon érezni Székelyföldön. A diákcsapatok között létrejött közvetlen kapcsolat pedig jó példa arra, hogy bár egy önkényesen húzott határ közénk áll, mind ugyanazon Hazának a gyermekei.

 

Kiss Gergely 11/C

 

a.jpgb.jpgc.jpgd.jpge.JPGf.jpgg.JPGh.jpgi.jpgj.jpgk.JPGl.JPGm.jpgn.JPGo.JPGp.jpgq.JPGr.JPGs.JPGt.JPGu.JPGv.JPGw.png