A fiatalok és a művészetek – a Tolna―Somogy megyei angol műfordító verseny megyei fordulója

Címkék: Általános hírek

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium szervezésében 2019 októberében 25. alkalommal hirdették meg a Tolna-Somogy megyei angol műfordító versenyt. Tavaly először hívták meg a Somogy megyei középiskolákat, és iskolánk idén először vett részt ezen a megmérettetésen.

A verseny első fordulójában egy angol nyelvű szöveget kellett lefordítani. Iskolánkból három diák nevezett be, mindannyian a 10.N osztály tanulói: Zórád Zsóka, Schmidt Gréti és Pál Gergő.

A megyei fordulóba, amelyet Szekszárdon rendeztek 2002. február 6-án, egy diákunk jutott be, Schmidt Gréti. Ennek a fordulónak két része volt: egy képekkel/videóval illusztrált prezentációban kellett a versenyzőknek előadniuk gondolataikat a Youth Art – We and the Arts témáról, illetve a második részben nyelvvizsga típusú olvasásértési, nyelvhasználati és hallásértési, valamint pontosan ötven szóból álló íráskészséget mérő feladatot kellett megoldaniuk 45 perc alatt.

A prezentációk magas színvonalú nyelvtudásról és előadói készségről árulkodtak, érdekes volt hallani és látni, ahogy a versenyzők a téma különböző aspektusait megragadták, személyiségük egy-egy vonását, tehetségüket a művészetek különböző területén (tánctudás,  zenélés, éneklés) szerényen megosztották a hallgatósággal. Egyöntetűen minden prezentáció azt sugallta, hirdette, hogy a fiatalok életében jelen van a művészet, nagy szerepet tölt be az életükben, nemcsak fogyasztók, hanem alkotók is.

Gréti fogalmazta meg, hogy ma ne keressük ugyanazt a kapcsolatot a fiatalok és a művészet között, mint régen, ma már nemcsak a műveltek és vájt fülűek kiváltsága a művészetet élvezni és értékelni, hanem az internet adta lehetőségeket kihasználva bárki hozzáférhet az alkotásokhoz (vagy azok látványához).

Gréti 98 pontból 80 pontot ért el, ezzel 8. helyen végzett a 19 versenyzőből, ami egy erős középmezőnyt jelent.

SZÍVBŐL GRATULÁLUNK NEKI!

(És köszönjük lelkesedését, hogy jövőre is részt szeretne venni!)

Schmidt Gréti műfordító verseny.jpgSchmidt Gréti műfordító verseny_emléklap.jpg