HAIR „ÚJRATÖLTVE" A PANNON VÁRSZÍNHÁZBAN

Címkék: Általános hírek

A Hair c. musicalt 1967-ben mutatták be először a Broadway színpadán, és töretlen sikerrel játsszák azóta is a színházak. A veszprémi Pannon Várszínház fiatal csapata szokatlanul új nézőpontból közelítette meg a több mint 50 éves darabot.

 

hair-original-141935.jpghair-original-141936.jpghair-original-149929.jpgmaxresdefault.jpgunnamed (1).jpg

 

„Legyen bár vékony
vagy vastag szálú,
göndör, kócos, korpás, zsíros,
gyapjas, gyöngyös, copfos, tornyos,
szalaggal befűzött,
izzadtságtól bűzlő,
festett színű, csimbók végű,
százméternyi hajból font spagetti...
Hair! Hair! Hair! Hair!
Nőjön! Nőjön!
Áldott légy, óh, hosszú haj!"

A jól ismert dalok új, modern szövegfordításban hangzottak fel, a fiatalok nyelvén megszólalt meg a háború elleni tiltakozás, az értelmetlen halál gondolata. Nem hiányzott a szleng, a modernség és a meghökkentő nyers valóság sem, a 60-as évek világát pedig az előadás kerettörténetében megjelenő, mobiltelefonos, mai fiatal szereplő kötötte össze mindennapjainkkal.
A darab különlegességét a cselekménybe szőtt magyar szálak és Radnóti verseinek felcsendülése adta meg. Igazi hátborzongató érzést váltott ki mindannyiunkból, amikor a fináléban az Erőltetett menet c. vers sorai szólaltak meg a közismert „Let the Sunshine It" dal szövegeként.

PMG-s diákokból és pedagógusokból álló társaságunk is részese volt ennek a felemelő élménynek március 7-én a veszprémi Hangvillában, ahol idősebbek és fiatalok számára is egyaránt fogalmazódott meg az örök érvényű mondanivaló: „...de hisz lehet talán még! a hold ma oly kerek! / Ne menj tovább, barátom, kiálts rám! s fölkelek!" (Radnóti)