Rendhagyó irodalomórák

Címkék: Általános hírek

Október 13-án színművészek tartottak rendhagyó irodalomórákat a 12. évfolyamos diákoknak.

A „Köszönjük, Magyarország!” program keretében látogatott el gimnáziumunkba Kiss Emma és Gyuriska János színművész, hogy előadjon nekünk néhány Karinthy Frigyes-művet, és érdekes kultúrtörténeti adatokat osszon meg velünk. A színművészek tolmácsolásában elhangzott többek között novella, humoreszk: A jó tanuló felel, a Szeretem az állatot, Nekem gyanús a feleségem, az Így írtok tiből a Móricz-paródia, valamint az Előszó című költemény.

A 12.c osztályosok így emlékeznek meg a Karinthy-óráról: Október második hetének keddjén egy magyaróra keretein belül meghallgathattuk Kiss Emma és Gyuriska János Karinthy Frigyes köré épült előadását. A két művész először az 1900-as évek elejének mindennapjairól mesélt, majd Karinthy néhány művét hallgathattuk meg az előadásukban. Mindenki nagyon élvezte a színészek nyújtotta műsort, nekik köszönhetően egészen más szemszögből ismerhettük meg Karinthyt, közelebb érezhettük magunkhoz műveit, mintha órai anyagként tekintettünk volna rá.

Példaként említhetjük a Jó tanuló felel című novellát Gyuriska János előadásában. Az egész osztály magáénak érezhette a sorokat, hiszen hiába íródott régen, teljesen aktuális napjainkban is. Egy-egy mondat után összenéztek az osztály tagjai, és elnevettük magunkat, hiszen teljesen elképzelhető szituációt láttunk megelevenedni a szemünk előtt, mintha az iskolai életünk mindennapjait mutatták volna be. Továbbá személyes kedvencem volt a Szeretem az állatot című monológ, amelyet Kiss Emma adott elő. Mindenki mosolyogva hallgatta a kis nyúl megsimogatási kísérletének történetét.

Ez a negyvenöt perc úgy telt el, mintha egy színházba csöppentünk volna a nap közepén. Mindannyian érdeklődve lestük a színészek szavait, azóta is vidám emlékként, élményként emlegetjük fel az óra történéseit (Simon Csenge).

A produkciók a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósultak meg.

koszonjuk_magyarorszag.jpg

2.jpgIMG_8048.jpgIMG_8050.jpg