Megemlékezés 1956-ról

Címkék: Általános hírek

Korabeli filmanyagok elevenítették fel az 1956. október 23-ai budapesti eseményeket, ezúttal osztályonként emlékeztünk meg a forradalom évfordulójáról.

A filmkockák a budapesti tömegtüntetésre fókuszáltak, és bemutatták annak esemény- történetét. A műegyetemisták menete délután fél háromkor a Budapesti Műszaki Egyetem épületétől indult el. A Szabadság hídon átvonulva első állomásuk a belvárosi Petőfi-szobor volt, ahol egyesültek a pesti oldal egyetemeiről és főiskoláiról érkezőkkel. 15 órakor a Petőfi-szobornál megkezdődött a békés demonstráció. Sinkovits Imre elszavalta a  Kossuth Lajos utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Nagykörút – Margit híd útvonalon. A délelőttös műszakból érkező munkások tömegesen csatlakoztak a fiatalokhoz. Így a tömeg folyamatosan Nemzeti dalt, egy diák felolvasta a 16 pontot, majd a tízezres tömeg elindult az előre meghirdetett nőtt, a reformok követelése mellett egyre inkább teret nyertek a nemzeti jelszavak. A felvonulók az ablakokba és a házak elé csoportosulók egyre felszabadultabb üdvözlésétől, biztatásától kísérve-támogatva vonultak céljaik felé. A tüntetés végállomásaként meghirdetett Bem-szobornál Veres Péter felolvasta az írók kiáltványát, amely többek között a következő követeléseket tartalmazta: Nagy Imre legyen ismét a miniszterelnök, a Szovjetuniótól független nemzeti politika, nagyobb demokrácia a közéletben, az erőszakos mezőgazdasági kollektivizáció leállítása, szabad parlamenti választások, a gyárak munkástanácsok általi irányítása. Ezután Zbigniew Herbert lengyel író is köszöntőt mondott, majd Sinkovits Imre elszavalta a Szózatot. Ezután a diákok megkoszorúzták a szobrot. A tüntetők létszáma ekkor már kb. 100 000 fő lehetett, és a tömegnek igazából nem volt vezetője. Az emberek kivágták a zászlókból a szovjet mintájú címert, a tömeghez csatlakozó egyenruhás katonák pedig letépték sapkájukról a vörös csillagot.

A tüntetés a beszédek elhangzása után nem oszlott fel, hanem egyesek javaslatára a menet elindult a Parlament felé meghallgatni Nagy Imrét. A tömeg a Margit hídon át vonult. 17 órakor ért a Kossuth térre az első csoport, de 18 órára már a tér és a környező utcák is megteltek. Kb. 200-300 000 ember gyűlhetett össze a téren. Végül este 9 órakor Nagy Imre megjelent a Parlament erkélyén, reformokat ígért, és hazatérésre szólította fel az embereket.

Este 6 óra körül a Dózsa György úti Sztálin-szobornál nagy tömeg gyűlt össze, és a tüntetők a Himnusz éneklése mellett fél 10 körül végül ledöntötték a csaknem 6 tonna súlyú szobrot…

A történelmi hitelességet hordozó film összeállításért köszönet illeti meg Mizerák Beáta tanárnőt, Komáromy Mátyás tanár urat és diák segítőiket: Kovács Natáliát (10.b) és Palcsó Mártont (9.kny).

 

IMG_0630.jpgIMG_0635.jpgIMG_0636.jpgIMG_0639.jpgIMG_0651.jpgIMG_0653.jpgIMG_0656.jpgIMG_0657.jpgIMG_0658.jpgIMG_0659.jpg