A siófoki Perczel Mór Gimnázium büszke egykori tanítványára

Címkék: Általános hírek

Dr. Lovász Irén a Kossuth-díjat, Magyarország legnagyobb szakmai elismerését vehette át 2021. március 15-én, amelyet mint népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének egyetemi docenseként nyert el.

„Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitásmegőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréseként" vehette át a díjat.

Lovász Irén 1979-ben érettségizett angol tagozatos osztályban iskolánk tanulójaként.

1984-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát.

1995-ben védte meg kandidátusi disszertációját. (Címe: A szakrális kommunikáció. Népi imádságok pragmatikai, antropológiai megközelítése. Európai Folklórintézet Bp. 2002.)

Az egyik legelismertebb magyar népdalénekes világszerte. Nemcsak énekes, hanem tudományos kutató is, a néprajztudomány kandidátusa.

A 80-as években kapcsolódott be tevékenyen  a magyarországi táncházmozgalomba. 1987-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.

2003-ban neki ítélték oda Magyarországon az Év Legjobb Énekesnőjének járó eMeRton díjat.

2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat kapott.

Számtalan önálló és gyűjteményes lemeze jelent meg. 2006-ban egy négyrészes lemezsorozatot indított GYÓGYÍTÓ HANGOK címmel szerzői kiadásban. Első része. Égi hang/Sacred Voice ). A szakrális magyar népköltészetből merít, és középkori gregorián dallamokat, zsoltárokat is megszólaltat. Második része: Belső hang/Inner Voice meditatív zene, belső utazás a négy természeti őselem, a föld, víz, tűz, levegő megidézésével.
2008-ra mindkét lemez ARANYLEMEZ lett.

A legautentikusabb magyar énekes, aki nem csak archaikus magyar népdalokat, hanem Európa és a Kárpát-medence népeinek dalait, szakrális énekeket, szakrális szokásokat is felelevenítő világzenei előadásaival sok országban, fesztiválon szerepelt nagy sikerrel.

A Duna Tv portréfilmet készített vele a Szerelmes földrajz sorozatban 2009 októberében, amelyben szeretettel mesélt a gimnáziumunkban töltött éveiről. Többször járt nálunk saját műsorával, gyönyörű hangjával elvarázsolva a diákokat.

Gratulálunk, Irén!

Lovász Irén.jpg