Kutatók éjszakája a Perczelben 2021

Címkék: Általános hírek

A kutatók éjszakáját rendhagyó módon ezúttal délelőtt rendeztük meg a Perczel Mór Gimnáziumban. Szeptember 24-én a nap témája az emberi test és az egészség volt. A diákokat gazdag, színes program várta: érdekes előadásokon, sportrendezvényeken vehettek részt.

László Réka (12. C) a fürdőruhadivatról tartott előadást. Az 1910-es évektől egészen napjainkig láthattuk a balatoni fürdőruhadivatot. A korabeli strandokról, öltözőkabinokról és fürdőházakról is hallhattak információkat az érdeklődők, és azt is láthatták, hogy például Karinthy Frigyes milyen strandöltözékekben töltötte siófoki nyarait.

Antal Miklós tanár úr előadása a történeti antropológiáról szólt. Érdekes történeteket mesélt régészeti tapasztalatairól, illetve a kormeghatározásról.

Az érzékszervek fontosságát a 9.Kny osztály tanulói mutatták be nekünk, dr. Kovácsné dr. Dudás Andrea tanárnő vezetésével. Hallásunkat különböző hangszerekkel, állati hangokkal tesztelhettük. Érdekes optikai illúziós képeket láthattunk, illetve „zsákbamacska” feladatokat próbáltunk ki - a tapintásunkat használva. Az ízlelést különböző ételek, italok kitalálásával vizsgálhattuk meg, valamint a szaglást fűszerekkel, illóolajokkal.

Marsóné Pere Krisztina tanárnő mutatta be a veseboncolást az iskola aulájában. Az érdeklődők megtudhatták többek között a vese elhelyezkedését és funkcióit. A tanárnő sertésvesét boncolt, majd körbe mutatta a résztvevőknek. Továbbá a vesekő megelőzéséről is megosztott pár tudnivalót. Németh Anita (11. B) és Varga Eszter (11.B) különböző gyulladásos betegségeket mutattak ki vizeletből, kísérletek segítségével.

Ferenci Rita tanárnő szervezésével kvízt tölthettek ki az iskolai tanulói, amely az emésztőenzimekről szólt. A kvízt megelőzően a tanárnő ismertette a témát a tanulókkal.

Karai Beáta tanárnő „Öveges-kísérletek” címmel tartott előadást az iskola laboratóriumában. Az órán Cartesius-búvárt készítettek a jelenlévők, majd a nyomás változtatásával lufit és mályvacukrot fújtak fel.

Lutár Nimród (12. B) a koponyalékelésről tartott előadást. Ebből megtudhattuk, hogy a művelet tudományosan igazolt, és nincs mitikus alapja.

Bertalan Joel (12. B), Szár András (12. B) és Vargó Járó Klára (12. B) előadásából kiderült, milyen hatással van a merülés az emberekre, megtudhattuk, mik a búvárkodás veszélyei. Veszélyes édes- és sós vízi állatok bemutatása után az előadást egy kisfilm zárta, melyben a vizeket szennyező hatalmas mennyiségű szemét került előtérbe.

Mizerák Beáta tanárnő a büfé előtti folyosón mutatta be a portrékészítést. Továbbá ő maga rajzolt portrét az őt körülvevő diákokról.

Dr. Kovács Péter állatorvos a zoonózisról tartott előadást. Olyan betegségekről volt szó, amelyek állatról emberre képesek átterjedni.

Dr. Seer Ágnes különböző kórházi beavatkozásokról tartott előadást. A fő téma az altatás, az operációk volt. Szó esett a szervátültetésről is, valamint a kórházi dolgozók küzdelméről a koronavírussal szemben. Speciális védőfelszerelést is felpróbálhattunk, melyet a vírus terjesztésének megelőzése érdekében hordanak az orvosok.

Szabó Lajos, a Patriot SE elnöke „Vízi sportok a Balatonnál - Élmények és veszélyek a vízen” című előadásán érdekességeket, információkat tudhattak meg az érdeklődők a vízisportokról.

Boda Lászlóné Borbála a helyes táplálkozás fontosságáról tartott előadást a gimnázium tanulóinak, valamint a testépítésről is beszélt.

Az iskola tanulói mindemellett sporttevékenységeken is részt vehettek. Bakacsi Lilla (12. B) segítségével joga gyakorlatokat végezhettek az érdeklődők, valamint a 10. C osztály egy táncprodukciót adott elő. Sor- és váltóversenyen való részvételre is volt lehetőség az iskola tornatermében, amelyet Balogh Botond tanár úr szervezett, Várszegi Nóra (12. B) segítségével. Ezenkívül Bak Ferenc tanár úr a Ninja Warrior című TV műsor alapján készült különböző ügyességi feladatokkal. Végül, de nem utolsósorban Vaskó Réka gyógytornász gyógytornát tartott az iskola tanulóinak.

A Perczel Mór Gimnázium összes diákja futóversenyen vehetett részt Szigeti Attila tanár úr vezetésével. Az elhivatott sportolók futottak, míg a többiek sétáltak. A cél az volt, hogy mindenki valamilyen formában teljesítse a távot.

Az összes tanulóról osztályonként drónfelvételt készítettek. Az adott osztály tagjai szív alakban álltak be az épület előtt, majd Borsos Krisztián 12. B osztályos tanuló elkészítette a felvételeket.

Varga Dorina (12. C) és Kiss Alexandra (12. C)

 

1.jpg10.jpg11.jpg12.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg60.jpg61.jpg7.jpg8.jpg9.jpga.jpgb.jpgc.jpgd.jpg