Balaton-témájú krimi bemutatóján vettünk részt a könyvtárban

Címkék: Általános hírek

2021. november 10-én a Siófoki BRTK Könyvtárban Zajác D. Zoltán Véres Balaton című regényének bemutatásán vehettünk részt.

A regény önéletrajzi indíttatású, helyszínét egy zánkai vállalati üdülő ihlette. Ezt 1975-ben építették és adták át, ekkor volt 9 éves a szerző. Mindig is el akart menni ide, de ehhez teljesíteni kellett. 1979-ben megnyerte a Kazinczy szépkiejtési versenyt, emiatt abban az évben eljuthatott az üdülőbe, ekkor volt 7. osztályos. Ezután lett úttörő is. A regény is ebben az évben játszódik. A táborban sok különböző nemzetiségű emberrel ismerkedett meg. Rengeteg szocialista országból érkezett gyerekkel találkozott. Azon gondolkozott, mi lenne, ha eltűnne onnan egy ember, és ezzel elkezdődne egy nyomozás. Ezt szobatársának, Csonka Andrásnak mesélte csak el.

A tábor után kezdte el írni a regényt, de megunta, majd egyetemista évei alatt újra kezdte, de ekkor már nem volt rá annyi ideje, ezért újra abbahagyta. A médiában helyezkedett el, majd 2018-ban véglegesítette regényét, ám csak az asztalfióknak írt, magának, saját szórakoztatására.

Egyik barátja olvasta el a kéziratot, az ő javaslatára küldte el, körülbelül 7-8 kiadónak. Fél évig nem kapott választ, ezért elküldte még egyszer mindenhova. Ezután az egyik kiadó elutasította, egy másik kiadó válasza pedig az volt, hogy nem adnak ki magyar krimit. Több mint egy év után, a covid közepén, a General Press főszerkesztője, Szabó Piroska felkereste és elmondta, hogy megvennék a jogokat. A kiadó egyetlen és első magyar szerzője volt. Azóta megjelent kollégája, Mészáros Dorka krimije, melynek címe: Nem biztos, hogy visszajövök. Amióta Zoltán könyvét kiadták, 5-ször annyi kéziratot kapnak, elmondása szerint a színvonal hullámzó, de biztos benne, hogy fognak még találni magyar szerzőket. Az ünnepi könyvhét keretében épp Pesten dedikált, itt találkozott szerkesztőjével először, aki a regény kiadása előtt 17 pontban írta le a könyv hiányosságait. Ekkor elmondta neki, amikor olvasta az emailt, azon gondolkozott, következő könyve témájának központja egy szerző rejtélyes halála lesz.

Szerinte könyve sikerének titka a nosztalgia: a 70-es évek végén, a 80-asok elején játszódik, ekkor sokan voltak fiatalok, akik hozzá hasonló élményekkel rendelkezhetnek. A másik titok természetesen a Balaton, hiszen ez egy kultikus hely, és mindenki ismeri hazánk tengerét. A főszereplők körüli mellékszereplők valódi személyek, de a főszereplőket is híres személyekről mintázta, legalábbis a kinézetüket. Két barátja, egy politológus és egy kriminológus podcastjába ment egy beszélgetésre, ők is hasonlóan vélekedtek könyvéről. Szerintük is a regény egyik legnagyobb erőssége, hogy a főhősök fiktívek, de ezen felül minden dolog igaz benne, létező helyeken játszódik, még a Soós Lajos-féle nyomozást is beleszőtte, részletezte, ezzel azt a célt akarta elérni, hogy az olvasó számára a fiktív szál is valóságosnak tűnjön. A könyv hitelességét az adja, hogy az író a Kádár-korszakban volt fiatal, és a regény is ebben a korszakban játszódik. Az egész történetet meg akarta bolondítani egy kis profilozással, (’amikor az elkövetőkről képet rajzolnak’), ám ez abban az időben még nem létezett. Sodró lendületre törekedett, több mint 50, rövid fejezet található a könyvben.

A trilógia második része januárban jelenik meg, a szerző az évszakok köré is építette a történeteket: a Véres Balaton a nyári, a Haragos Balaton lesz az őszi, a Dermesztő Balaton pedig a téli történet. Emellett a trilógiának lesz egy 4. része is, melynek címe Halálos/Gyilkos Balaton, ez még nem dőlt el, ez lesz a tavaszi történet, valójában a sorozat nulladik része, az előzményregény, ebben a szereplők fiatalkorát ismerhetjük meg. Jogosan merült fel a kérdés, hogy lehet egy trilógia négyrészes. A szerző meg is válaszolta ezt a kérdést, elmesélte, hogy a katonaságban mindig 3-4 fős triókat kellett alkotniuk, ezért gondolt arra, hogy 4 részből álljon a trilógiája.

A kritikusok szerint a regény hamis nosztalgia, filterek nélkül. Három középiskolában is szóbeli tétellé tették.

 

Varga Dorina, Kiss Alexandra 12.C

2565658.jpgimage0 (1).jpegimage2 (1).jpegimage3 (1).jpeg

« Vissza a hírek listájához

« Vissza az előző oldalra

Ugrás a fejlécre
Ugrás a navigációra