Japán─amerikai klímadelegáció iskolánkban

Címkék: Általános hírek

2022. november 10-én iskolánkba látogatott négy japán, illetve egy amerikai kutató a Nemzetközi Tókörnyezet Bizottságból. A 19. Tavak Világkonferenciája kapcsán tettek látogatást a Balaton Fejlesztési Tanácsnál és általa nálunk is.

A Tavak Világkonferenciája (World Lake Conference - WLC) története a 1984-es évre nyúlik vissza, amikor a japán Biwa tavat is magába foglaló Shiga tartományban szervezték meg az első ilyen rendezvényt. A konferencia célja, hogy hozzájáruljon a tudományos megközelítések népszerűsítéséhez a világ különböző részein található tavak esetében, többek között az Egyesült Államokban, Magyarországon, Kínában, Olaszországban, Argentínában, Dániában, Kenyában, Indiában, Indonéziában és Japánban. A konferencia házigazdája 2023-ban a Balaton Fejlesztési Tanács lesz. A Balaton már másodjára ad majd otthont a rendezvénynek. A 3. Tavak Világkonferenciája 1988-ban Keszthelyen került megrendezésre, amely a tavak pusztulásával kapcsolatos kérdésekkel és problémákkal foglalkozott, mint például az eutrofizáció, savasodás, mérgező anyagok, modellezés, rehabilitációs lehetőségek, valamint az érintettek szerepe a tavak megóvásában és védelmében. A 2023-ban megrendezésre kerülő konferencián ezeket a témákat szeretnék majd tovább vinni és kiegészíteni olyan megfelelő és hatékony eszközök bemutatásával, amelyek a tavak ökoszisztéma-szolgáltatásainak fenntartásához szükségesek.

A Balatoni Fejlesztési Tanács és az Információs és Technológiai Minisztérium támogatásával meghirdetett Klíma- és környezetvédelmi versenyre a tavalyi évben hét osztály nevezett iskolánkból. A verseny részeként kirándulásokat tettek az osztályok az alábbi helyszínekre:

A Balaton-felvidékre, ahol szakmai vezető segítségével tekinthették meg a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásait.

A Koppányvölgy Natúrparkba, ahol túravezető segítségével a gombák talajéletben betöltött szerepével ismerkedhettek meg a diákok.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, amely az ország egyetlen hulladékhasznosító létesítménye. Itt bemutatták, hogyan válik villamos energiává és távhővé Budapest kommunális hulladékának kb. 60%-a.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telepén is jártak a diákok, ahol betekintést nyerhettek az analitika labor működésébe. Megismerhették, hogyan biztosítható az egészséges ivóvízellátás és a szennyvíz kezelése a Balatonnál.

A tihanyi Limnológiai Intézet munkájával is megismerkedhettek a versenyzők. Itt tanulmányozták a Mezokozmosz kísérleti rendszert.

A verseny alatt a csapatok közösségi médiafiókokat hoztak létre, melyekre klímavédelmi posztokat írtak, fotókat, infografikákat és teszteket készítettek. A verseny döntőjére iskolánk három csapatot tudott delegálni. A döntő diákkonferenciáján első helyezést ért el a 11. C osztály csapata, második helyen a 10.N, míg harmadik helyen a 9.B osztály végzett.

Iskolánkat érte a megtisztelés, hogy a japán, illetve amerikai kutatók hozzánk látogattak el csütörtökön − a versenyben elért példás helyezéseknek köszönhetően. A 2. és 3. órában a döntős osztályok a verseny fordulóin, illetve a vetélkedésen megszerzett ismeretekből előadást mutattak be. Az esemény első felében a kutatók, illetve a diákok és a tanári kar néhány tagja hallgatta végig az előadást, amelyet angol nyelven tartottak a diákok. Majd az előadások után kötetlen beszélgetést folytathattak a tanulók a delegációval. A kutatók sok kérdést tettek fel iskolánkról és országunkról is. A diákok a japán, illetve amerikai országok környezettudatossági problémáinak megoldásával kapcsolatban érdeklődtek. A program végén pedagógusaink körbe vezették a delegációt az iskolában, és bemutatták a kémia-biológia laborunkat.

O. G. (11.c)

DSC_4236.jpgDSC_4241.jpgDSC_4244.jpgDSC_4245.jpgDSC_4248.jpgDSC_4249.jpgDSC_4252.jpgDSC_4254.jpgDSC_4257.jpgDSC_4259.jpgDSC_4262.jpgDSC_4263.jpgDSC_4269.jpgDSC_4271.jpgDSC_4287.jpgDSC_4291.jpgDSC_4295.jpgDSC_4304.jpgDSC_4306.jpgDSC_4311.jpgDSC_4312.jpgDSC_4314.jpg