Börtönlátogatáson

Címkék: Általános hírek

2023. március 22-én, szerdán iskolánk 11.c osztálya is meglátogatta a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Az osztály busszal utazott az intézményhez, az oda vezető úton a Siófoki Járásbíróságtól érkező bíró mutatta be a Veszprémi Büntetés-végrehajtási Intézetet. Néhány mondatban előzetesen bepillantást nyerhettünk az intézet történetébe, működésébe, a rabok életébe.

Megérkezéskor személyi igazolványunkon kívül minden más személyes tárgyat a buszon hagytunk, majd beléptünk a létesítménybe. Egy tiszt várt minket, aki elmagyarázta a főbb tudnivalókat az ellenőrzésről, majd egy fémérzékelőn áthaladva beléptünk a börtönbe.

Itt egy nevelő várt ránk, aki már 20 éve dolgozik az intézetben. A személyzeti ebédlőben helyet foglalva egy másfél órás kötetlen beszélgetést folytattunk vele. Beszéltünk az elítéltek életéről a börtönben, a személyzet feladatairól, a rabok munkavégzési lehetőségeiről, a szabályzatokról, a létesítmény múltjáról és új bővítményéről. Hallhattunk a régi várbörtönről, melynek egyik régi zárkaajtaját is megtekinthettük, mely ki volt állítva. A kötetlen beszélgetést követően egy elítélttel beszélhettünk, ki először elmesélte, miért lett elítélve, milyen kilátásai vannak a jövőjét tekintve, és mivel tölti mindennapjait. A beszélgetés kimondottan érdekes volt, ugyanis ez esetben egy elítélt személyes véleményét hallgathattuk meg. Tapasztalatait osztotta meg velünk: milyen egy börtönben élni, ő hogyan éli meg a fogva tartást. Majd jó tanáccsal búcsúzott tőlünk jövőnket tekintve, mi pedig ezután elindultunk a körbevezetésre, amit a nevelő tartott. Cellák között járhattunk, amelyekből egyet meg is tekinthettünk belülről (persze üres volt); láthattunk még egy „dühöngőszobát” is, ahova a fokozottan fegyelmezetlen rabokat szokták bezárni. Megtekinthettük a dolgozószobákat, mint például egy szövőszobát, ahol női elítéltek dolgoztak. Megnézhettük a könyvtárat, a kápolnát és a termeket, ahol egy üvegfallal elválasztva beszélhettek a rabok hozzátartozóikkal, látogatóikkal. Az utolsó állomás az udvar volt, ahol tökéletes rálátás nyílt az új objektumra, amelynek köszönhetően az intézmény férőhelye 504 főre bővült. Az udvaron is számos elítéltet láthattunk, ahogyan mindennapjaikat élik, és napi sétájukat végzik.

A látogatást a beléptetőkapuknál fejeztük be, ahol megköszöntük a lehetőséget és a tisztek, valamint a túravezetőnk precíz munkáját. Megdöbbentő és elrettentő élmény volt mindannyiunknak, belecsöppenhettünk és megismerhettük a magyar börtönök felépítését és napi életét.

Orbán Gergő Botond (11.c)

Böri1.jpgBöri2.jpgBöri3.jpgBöri4.jpg