Rendezvények

A szeptemberi tanévnyitó és a júniusi tanévzáró ünnepély közötti tíz hónapban számos hagyományos és időszaki iskolai rendezvény színesíti a tanulással, tanítással töltött mindennapokat.

 

HAGYOMÁNYOS  ISKOLAI  RENDEZVÉNYEK

október

Fecskeavató - Az elsős (=kilencedikes) „kisfecskéket” a „vén” végzősök jó    hangulatú, játékos program keretében perczeles diákokká fogadják.

 

november

Perczel-napok - Diákigazgató-választás, verseny, játék, bolondozás két (vagy több) napon keresztül

Nyílt nap – Ezen a tanítási napon bemutatjuk iskolánkat az érdeklődő általános iskolás tanulóknak és szüleiknek. Tagozatos és két tannyelvű órákra pillanthatnak be, kérdezhetnek, tájékozódhatnak, ízelítőt kapnak a gimnáziumi életből.

Perczel Mór Tanulmányi Verseny – A gimnázium névadójáról elnevezett tanulmányi versenyt matematikából és történelemből szervezzük az érdeklődő, tehetséges általános iskolásoknak, hogy összemérhessék tudásukat korosztályos diáktársaik teljesítményével. A legjobban szereplő tanulók tárgyjutalomban részesülnek.

Perczel-énekverseny – Elsősorban tehetséges, szépen éneklő általános iskolásoknak szervezett verseny népdal és könnyűzene kategóriában.

 

december

Alapítványi est – Ezen az ünnepi esten újra és újra megtapasztalhatjuk, mennyi tehetség rejtőzik diákjainkban. Az előadó-művészet különböző területeiről mutatnak be produkciókat, verset mondanak, énekelnek, táncolnak, hangszeren játszanak, színdarabot adnak elő, lelkesen, tanáraik értő irányításával.

Német karácsony – A szeptember óta iskolánkban német két tannyelvű és német tagozatos első évfolyamos osztályban tanuló diákok német nyelvű, karácsonyi hangulatú, általában saját maguk által írt rövid színdarabokat adnak elő, német karácsonyi dalokat énekelnek, és édességgel vendégelik meg egymást.

Karácsony – A karácsonyt a diákok előadásával köszöntjük. A produkciók vagy zenés-verses összeállítások, vagy irodalmi művek feldolgozásai, mint az emlékezetes „Boldog herceg” (Oscar Wilde) vagy a „Karácsonyi ének” (Charles Dickens).

 

február

Szalagavató bál – A szalagavató egy állomás a diákok életében, jelzés arra, hogy gimnáziumi tanulmányaik lassan befejeződnek, közeleg az érettségi és hamarosan végleg el kell hagyniuk az alma matert. A szalagavató szalagtűzéssel kezdődik, utána a végzős osztályok bemutatják táncukat, amire hónapok óta készültek. Az ünnepet bállal fejezik be.

 

május

Ballagás – Az érettségi előtti hétvégén végzőseink végleg elköszönnek az alma matertől. A virággal díszített iskolaépületből, fiatalabb tanulótársaik sorfala között, kiballagnak a város Fő terére, ahol tanáraik nevében az iskola igazgatója, a diákok képviseletében egy végzős és egy 11. évfolyamos tanuló búcsúzik rövid ünnepség keretében, szülők, rokonok, barátok és ismerősök gyűrűjében.

 

Megemlékezés nemzeti ünnep- és emléknapjainkról (március 15.,  október 23., június 4.) ünnepi műsorral, előadással vagy filmvetítéssel

 


IDŐSZAKI ISKOLAI RENDEZVÉNYEK

Versenyszervezés
- „Széchenyi István és kora” címmel rendezett középiskolai történelmi vetélkedő a „legnagyobb magyar” halálának 150. évfordulója alkalmából (2010. március)

Kiállítások
- Rajzkiállítás tanulóink alkotásaiból (május—június)
- Plakátkiállítás a berlini fal építésének 50. évfordulója alkalmából (2011. november)

Tanulmányi kirándulások
- 11. évfolyamos érdeklődők a paksi atomerőművet ismerhetik meg.
- A humán tagozatos és a magyar—történelem fakultációs tanulók az Országos Széchényi Könyvtárat, a Hadtörténeti Múzeumot és a Terror Háza Múzeumot tekintették meg.
- A 9. évfolyamos matematika—természettudományos osztály tanulói a Budapesti Műszaki Egyetem analitikai és kémiai laboratóriumában végezhettek kísérleteket, előtte a Nemzeti Múzeumban múzeumi órán vettek részt (2012. december).

Angol nyelvű színházi előadások
– Az American Drama Group előadásai:
„A canterville-i kísértet” – Székesfehérvár (2012. január)
„Twist Oliver” – Budapest (2012. február)
„Christmas Carol” – Székesfehérvár (2012. november)

A színjátszó kör előadásai
„Rómeó és Júlia” (2012. december)
„Képzelt riport” (2011. november)
„Dorottya” (2010)


Vöröskeresztes iskola lévén, a gimnázium gyakran szervez egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos programokat és véradást.
A szív világnapja (2012. szeptember)
A kenyér világnapja (2012. október)
Stayin’alive avagy az egészségmegőrzés – vetélkedő, vitaminporta, bemutató az újjáélesztésről (2011. november)